Over ONS
Wonen
De woning is een twee-onder-één-kapwoning met een geschakelde keuken. Beide woningen bestaan uit twee verdiepingen en zijn gelijk qua indeling. De woningen hebben ieder 8 slaapkamers, één woonkamer, 2 gemeenschappelijke badkamers voorzien van een bad en 2 douches en 2 toiletten. De keuken wordt gedeeld, evenals de tuin. De slaapkamers zijn gemiddeld zo n 3 x 4 meter. In de woning wonen 8 bewoners in de leeftijd van 18 tot 80 jaar.
De omgeving
De loopafstand naar de winkels is ongeveer 10 minuten. Het NS station ligt op ongeveer 20 minuten lopen van de woning. Op ongeveer 7 minuten lopen ligt een bushalte.
Voor wie
De cliënten in deze woningen hebben allen een ernstige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. De woning is geschikt voor mensen in een rolstoel.
Bijzonderheden
De woning is gelegen in een rustige woonomgeving.
Missie en Visie
’s Heeren Loo is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking.
Het doel van onze ondersteuning is; mensen met een verstandelijke beperking tot hun recht laten komen.
Binnen de ’s Heeren Loo Zorggroep wordt de kern van de ondersteuning bepaald door vier begrippen,
De missie:
· Respect:
Wij zien elkaar als volwaardig en luisteren naar elkaar
· Verbondenheid:
We hebben elkaar nodig om samen ons doel te bereiken
· Geborgenheid:
Samen maken wij een veilige omgeving waarin wij ons kunnen ontwikkelen
· Verantwoordelijkheid:
Wij staan achter onze afspraken en iedereen wil aanspreekbaar zijn op zijn/haar keuzen
De visie zoals die is geformuleerd binnen ’s Heeren Loo luidt:
“Ieder mens moet zijn eigen keuzes kunnen maken om de kwaliteit van zijn of haar eigen leven te beïnvloeden”
Om cliënten hierbij te ondersteunen wordt binnen ’s Heeren Loo gewerkt vanuit de ondersteuningsvisie. Deze vormt het denk- en handelingskader voor de uitvoering van de ondersteuning aan cliënten. De ondersteuningsvisie is gebaseerd op
zes kwaliteitspijlers:
· Keuze;
· Respect;
· Vaardigheden ontwikkelen;
· Relaties;
· Deelname aan de samenleving;
· Gezondheid;
De dienstverlening is hierbij gericht op het beantwoorden van de individuele vraag van de cliënt. De cliënt met zijn of haar belangenbehartiger houdt de regie over het eigen leven en is daar zelf verantwoordelijk voor.
De oudere cliënt moet invloed kunnen uitoefenen op zijn eigen leven. De organisatie moet de voorwaarden creëren waarin dit mogelijk is.
Er wordt gebruik gemaakt van de op eigen benen methodiek,
Visie:
Cliënten en hun verwanten bepalen ons handelen. Wij willen vanuit onze vakmanschap toegevoegde waarde hebben voor hen die een beroep op onze dienstverlening doen. Wat die waarde is, bepaalt de cliënt zelf. Wij werken cliëntvolgend en laten ons in ons handelen leiden door hun wensen en verwachtingen. Cliënten weten wat ze willen. Wij weten te luisteren. Dat weten is te leren.
Strategie
In het verlengde van de missie en visie is de strategie van Advisium:
“Het leveren van expertise middels advies en behandeling ten behoeve van de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking in hun kwaliteit van bestaan.”
Het is de ambitie van Advisium om binnen en buiten ‘s Heeren Loo een onderscheidende bijdrage te leveren aan mensen met een verstandelijke beperking. We doen dit door in ons werk via de kernwaarden van ’s Heeren Loo: respect, geborgenheid, verbondenheid en verantwoordelijkheid. Die krijgen pas betekenis wanneer we die zelf, in ons contact met elkaar en cliënten, inhoud geven. Het gesprek daarover, met elkaar en met de klant, is de manier waarop we leren en ons verder ontwikkelen.
De kerngedachte bij de ’s Heeren Loo Zorggroep is: dat ieder mens uniek is, zijn eigen verwachtingen heeft van het leven, zich gerespecteerd en gewaardeerd wil voelen en van betekenis wil zijn voor zijn omgeving.
Iedere cliënt voelt de behoefte om zelf keuzes te maken. Zowel over grote en ingrijpende zaken in zijn of haar leven, maar ook over alledaagse dingen die vaak niet minder belangrijk lijken te zijn.
Bij de realisering van die wensen, willen we als dienstverlener van wezenlijke waarde zijn. Dat kan alleen door dichtbij cliënten te staan, hen daadwerkelijk te ontmoeten, goed naar hen te luisteren en hun vragen, wensen en ideeën serieus te nemen.
En vervolgens samen op zoek te gaan naar de ondersteuning die het beste bij hun wensen past. Dit proces kent geen einde. Omdat ieders leven en de samenleving voortdurend verandert en wensen en verwachtingen daarin meebewegen.