nieuwe ontwikkeling bij s heerenloo
Omdat de ontwikkelingen niet stil staan in de zorg, gaat "s Heeren Loo ook binnenkort over op het digitaal rapporteren.
De reden voor het digitaal rapporteren is dat deze aansluit op de regelgeving om de kwaliteit te verhogen, hierdoor gaan ze voldoen aan:
-een eis vanuit zorgkantoor om informatie elektronisch vast te leggen
-om efficiënter werken
-om sneller zaken terugvinden bijvoorbeeld: medische geschiedenis cliënten
-Meer kwaliteit en cliëntgericht werken: Rapporteren op bijzonderheden eerder deed men vaak in mappen GB (geen bijzonderheden) zetten als
rapportage. Niet erg efficiënt (ook niet bevorderlijk voor het milieu).
Ik ben mij daarom gaan verdiepen in dit onderwerp.
Van mijn cliënt coördinator hoorde ik dat zij binnenkort op cursus gaat voor het digitaal rapporteren. Dit is de toekomst, en zal volgend jaar op onze groep geïntroduceerd gaan worden. Op dit moment loopt er een pilot op een aantal woningen. Hierdoor wist ik dus dat het eraan ging komen.
Door digitaal te rapporteren bereik je het volgende:
- Er kan goed worden bijgehouden of er op een afdeling gerapporteerd wordt. Als een begeleider dit niet doet, kan je diegene direct hierop aanspreken.
- Efficiënter: er wordt gerapporteerd alleen op bijzonderheden en op actiedoelen. Dat kost minder tijd en is voor cliënt coördinatoren bij het voorbereiden van het persoonlijk plan gesprek ook beter. Het kost hen dan ook minder tijd.
- Voor hoofden en managers is snel een overzicht te verkrijgen van wie wat wanneer: wie lopen achter met zorgplan, hoeveel cliënten maken gebruik van middelen en maatregelen en of divers.
- Uniformiteit: in het omgaan met zorgplannen binnen ‘s Heerenloo.
- Cliëntgerichter werken: omdat je wensen- en verwachtingsgesprek begint bij de voorbereiding van het persoonlijk plan gesprek, dwingt het systeem je dat je kijkt naar de wensen en verwachtingen van de cliënt
- Het voldoen aan de criteria van het zorgkantoor. Mede door ZZP indicaties is het heel belangrijk geworden op de juiste manier te rapporteren. Want op de basis daarvan wordt gelden toegekend.
Al een tijd terug is de ZZP indicatie ingevoerd. Dat houdt in dat volgens de ZZP indicatie waarin cliënten zitten, s’ Heeren loo hiervoor zorg geld krijgt. Hoe hoger de ZZP indicatie voor een cliënt, hoe meer geld. Om dat geld te kunnen krijgen, moet je je aan regels houden als instelling. Bijvoorbeeld 1 keer per jaar een (maximum is 2 jaar) persoonlijk plan gesprekken houden, kunnen aantonen dat je multidisciplinaire gesprekken houdt (MDO) en nog meer. Er werd eerder een grote som geld gegeven en daar moest een instelling het mee doen. Dat is nu anders, je moet van te voren een indicatie geven van wat je denkt dat men nodig heeft afhankelijk van wat de cliënt kan. Hoe meer zorgvraag en begeleidingsvraag de cliënt heeft, hoe meer geld er voor hem ter beschikking staat. Als er niets is, kun je moeilijk evalueren over de afgelopen tijd.
Dus door beter te gaan (digitaal)rapporteren word het geld beter verdeeld. Ik zie hiervan dus de meerwaarde. Nu loop je nog het risico dat er te weinig geld binnen komt, waar de cliënt wel recht op heeft en daardoor meer zorg krijgt. Hier gaat dan de kwaliteit van omhoog.
Voordelen van digitaal rapporteren
- Efficiënter
- Overzichtelijker voor alle partijen
- Clientgerichter
- het juiste bedrag ontvangen voor de cliënt, omdat er voldaan word aan de criteria van het zorgkantoor op basis daarvan wordt
gelden toegekend
- Sneller zaken terugvinden bijvoorbeeld: medische geschiedenis cliënten
- Meer kwaliteit en cliëntgericht werken
- betere evalueren over de afgelopen tijd.
- Volledige zorgplannen
- Makkelijk aantonen dat er multidisciplinaire gesprekken gehouden worden (MDO) en nog meer.
- Betere verdeling van het geld
- Kostenbesparend.
Doordat ik mij nu al hebt verdiept in dit onderwerp weet ik dat het eraan komt, en wat er van ons straks verwacht word.
Ik ben er wel van bewust dat het nog niet bij iedereen leeft, er is nog niet hierover veel bekent bij ons op de woning.
’s Heeren Loo is nu met een pilot bezig daardoor is het nog maar op kleine schaal bekent.
Omdat dit proces nog in volle gang is, is het dus nog niet bij iedereen bekent. Het proces ligt wel op schema die 's Heeren Loo heeft gemaakt.
-Er wordt gekeken of er wel aan de noodzakelijk randvoorwaarden is voldaan.
-Gaat dat lukken in de vastgestelde tijd?
-Er wordt nu gekeken hoe alle cliënt coördinatoren op cursus kunnen.
-Zijn er voldoende computers op de woningen?
-Wat zijn de kosten om deze overal neer te zetten?
-Kan iedereen wel met een computer omgaan?
Ik heb veel interesse in de ontwikkelingen voor de toekomst. Door de nieuwe ontwikkelingen kunnen we de zorg blijven verbeteren, en kwaliteit blijven leveren. Hoe kunnen we de zorg op de werkvloer optimaliseren, dit vind ik erg belangrijk. De cliënt blijft wel het uitgangspunt.