De manier waarop mijn instelling aan kwaliteitsverbetering werkt
Wetenschappelijk onderzoek is één van de manieren waarop 's Heeren Loo en Kwadrant voortdurend werken aan verhoging van de kwaliteit van het zorgaanbod.
Met dat doel financieren zij twee leerstoelen:
1. aan de Vrije Universiteit te Amsterdam: de Willem van den Bergh-leerstoel.
Bijzonder hoogleraar prof. dr. Herman Meininger houdt zich bezig met de sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking in diverse domeinen van de samenleving.
2. aan de Rijksuniversiteit Groningen: de leerstoel orthopedagogiek.
Hoogleraar prof. dr. Carla Vlaskamp doet onderzoek naar de opvoeding en ondersteuning van mensen met een zeer ernstige verstandelijke beperking.
We stimuleren onze medewerkers (wetenschappelijk) onderzoek te doen. Medewerkers kunnen een onderzoeksvoorstel indienen bij de Stichting Steunfonds 's Heeren Loo voor financiering van hun onderzoek. Diverse wetenschappelijke uitgaven zijn hiervan het resultaat.
Medezeggenschap
De cliënt staat bij 's Heeren Loo altijd centraal. Daarom zijn er actieve cliëntenraden die inspraak hebben in het beleid van 's Heeren Loo en onze organisatie scherp houden op het gebied van kwaliteit.
Methodieken
’s Heeren Loo maakt gebruik van uiteenlopende methodieken om het leven van cliënten te verbeteren. Het kan gaan om bestaande methodieken maar soms ontwikkelen wij ze ook zelf. Hier vindt u enkele voorbeelden.
Van leer naar leefprestaties
Samen met CED-groep en Meander participeert ’s Heeren Loo in een initiatief om tot geïntegreerd, interactief handelingsplan te komen voor kinderen met een verstandelijke handicap van 0-23 jaar. Doel daarvan is om een omgeving te creëren die het kind in staat stelt om bestaande vaardigheden te ondersteunen en helpt bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Eén en ander binnen de mogelijkheden en de vraag van het kind (cliënt) voor 24 uur per dag en in alle levenssferen van het kind.
Kiezen wat je eet
Niet iedere cliënt kan zelf aangeven wat hij of zij wil eten of drinken. Daarom hebben wij een handige kaartenbak ontwikkeld die cliënten helpt een keuze te maken. Met behulp van deze kaartenbak hebben ze meer zeggenschap over hun leven. Op de kaarten staan eenvoudige foto’s en pictogrammen. Tijdens het testen reageerden de cliënten enthousiast bij het zien van foto’s van producten die ze lekker vinden. Dankzij de duidelijke pictogrammen en kleuren kunnen de cliënten zelf een keuze maken. De kaartenbak bestaat uit 572 kaarten. Deze zijn gerubriceerd in categorieën zoals drinken, fruit, groenten, snoep en ijs, koek en taart. Daarnaast zijn er kaarten van het ontbijt, de lunch, het eten tijdens feestdagen en bijzondere maaltijden en lekkernijen. De kaartenbak kan op diverse manieren ingezet worden, bijvoorbeeld in een spel- en leervorm.
Levensboek
Waar is de mens gebleven in de cliëntbeschrijvingen? Een zorgplan vertelt wel over het gedrag, de dagbesteding en medische zaken. Maar weten we dan ook de meer persoonlijke dingen van de cliënt, zoals wat hij heeft meegemaakt? Met het levensboek komt de mens weer in beeld. Een bijzonder boek voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Zeker als zij onvoldoende in staat zijn om zelf hun levensverhaal te vertellen. Uiteraard is dit boek ook geschikt voor mensen zonder verstandelijke beperking.
Ouder en kind
Het lukt niet alle ouders om zelfstandig hun kind(eren) op te voeden en de zorg te geven die het kind nodig heeft. Sommige ouders hebben daar langdurig ambulante ondersteuning bij nodig. Voor die ouders is het Ouder en Kind project. Tot de doelgroep van het project behoren (één-ouder)gezinnen met complexe hulpvragen. Bij de ouder is er sprake van psychische problemen, mogelijk gecombineerd met een verstandelijke beperking. Het gaat om gezinnen waarbij het kind/de kinderen thuis wonen of op korte termijn weer thuis komen wonen.
Het Ouder en Kind project is een samenwerkingsverband tussen:
· ’s Heeren Loo Regio Zuid-Veluwe
· Bredevoort LSG
· Kwintes regio Noordoost Utrecht
· RIAGG Amersfoort
· De Rudolphstichting
Deze organisaties werken nauw samen met als doel zorg te bieden die is afgestemd op de specifieke vraag van ouder en kind. Coördinatie van zorg is hierbij het sleutelwoord